Luštěniny obsahují velké množství vlákniny, kvalitní sacharidy a bílkoviny, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, zinek, železo, selen aj.) a vitaminy skupiny B.
Můžeme se setkat s tím, že po konzumaci luštěnin pociťujeme nadýmání. Takový pocit vyvolávají sacharidy s krátkým řetězcem, které nejsou trávicím ústrojím stravitelné a tráví se pomocí bakterií až v tlustém střevě. Přidáním bylinek (majoranka, bazalka, kmín, saturejka, šalvěj nebo libeček) lze nadýmání snížit. Máčením luštěnin ve vodě (na 6-8 hodin) se zkracuje doba vaření. ... Více informací
Luštěniny obsahují velké množství vlákniny, kvalitní sacharidy a bílkoviny, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, zinek, železo, selen aj.) a vitaminy skupiny B.
Můžeme se setkat s tím, že po konzumaci luštěnin pociťujeme nadýmání. Takový pocit vyvolávají sacharidy s krátkým řetězcem, které nejsou trávicím ústrojím stravitelné a tráví se pomocí bakterií až v tlustém střevě. Přidáním bylinek (majoranka, bazalka, kmín, saturejka, šalvěj nebo libeček) lze nadýmání snížit. Máčením luštěnin ve vodě (na 6-8 hodin) se zkracuje doba vaření.
Obiloviny byly již od pradávna zdrojem základu potravy. Mezi výživné a zdravé obiloviny patří např. kuskus, bulgur, pohanka, quinoa (merlík čilský), amarant, cizrna atd.
Luštěniny je nejlépe konzumovat společně s obilovinami kvůli tomu, že takové spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních (základních) aminokyselin. Toto je důležité zejména pro vegetariány.
Méně informací